(Leserbrev til Nordlys og  iFinnmark.no)

NORDTING i Hammerfest:
Ungdommen har talt

Den nordnorske demokratiske arenaen NORDTING har besøkt Hammerfest. Tirsdag 3. november ble det gjennomført NORDTING på Hammerfest videregående skole. NORDTING er et Ting for Nord, og ble første gang arrangert under Festspillene i Nord-Norge i 2014.

I Hammerfest fikk 300 ungdommer en innføring i nordnorsk historie, økonomisk teori, ressurskontroll og maktanalyse. Ordfører Alf E Jakobsen var tilstede og åpnet Tinget. Det ble framført sanger om Hammerfest, Nordlendingen og Goliat.

Siden dette var et NORDTING for ungdom, der de voksne ikke var tilstede, vil vi gjerne få informere befolkningen om hva de unge i Finnmarks petro-hovedstad mener om dagens viktigste politiske spørsmål:

1- Ungdommen i Hammerfest vedtok med klart flertall at Nord-Norge skal løsrives fra nasjonalstaten Norge for å danne en egen uavhengig stat. Ungdom ønsker at kontrollen over oljen og fisken skal beholdes i nord, ikke overtas av multinasjonale selskaper eller politikere i sør.

2- Ungdommen i Hammerfest vedtok med klart flertall at det ikke lenger er nødvendig å gjennomføre valg i Hammerfest. Alf E Jakobsen, som fikk 71,4 prosent av stemmene forrige gang, ble valgt til ordfører på livstid.

3- Ungdommen i Hammerfest mener det vil være helt greitt å invitere ENI til å bli hovedsponsor for skolen sin, hvis det ville føre til bedre økonomi for skolen. De mener også at det vil være greitt om skolen bytter navn fra Hammerfest videregående skole til Goliat Arktisk Læringsenter.

4- Ungdommen i Hammerfest ønsker ikke å stenge gassanlegget på Melkøya for å gjøre øya om til fornøyelsespark.

5- Ungdommen i Hammerfest støtter kommunens arbeid med å få tilbake kontrollen over fiskekvotene som Kjell Inge Røkke har overtatt. Med klart flertall stemte ungdommen for at den nye Nordnorske staten skal etterlyse Røkke gjennom Interpol og stille han for retten i Hammerfest, tiltalt for kvoteran.

6- Ungdommen i Hammerfest ønsker ikke å modernisere byens kommunevåpen. Selv om isbjørnen er truet av klimaendringer og oljevirksomhet i nord, og symbolet tilhører en forgangen tid der isbjørnene gikk rundt i gatene i Nord-Norge og folk i Hammerfest drev fangst i polare strøk, ønsker ungdommen å beholde isbjørnen som byens symbol.

7- Ungdommen i Hammerfest fikk valget mellom å donere kr. 6000,- til organisasjonen Polar Bears International og arbeidet for å redde isbjørnen, eller å kjøpe marsipankake til seg selv for pengene. Ungdommen valgte å donere pengene til arbeidet med å redde isbjørnen.

Vi takker elevene ved Hammerfest videregående skole for deltakelsen, og håper skoleledelse og kommune følger opp vedtakene ungdommen har gjort.

Amund Sjølie Sveen
NORDTING